Contactgegevens   Postakkers 28 Tel: +31 (0)6-22836646 K.v.K: 62643606 5521 AT Eersel IBAN nr: NL24RABO 0171590198
Openbaar apotheker: Tussen twee werelden?

Marc Chagall (1963), Jakob worstelend met de engel

Bezinning in een abdij: Wie durft de uitdaging aan?

In deze nascholing, waarbij u verblijft in de abdij, staat de normatieve professionalisering van de openbaar apotheker centraal: het versterken van het omgaan met andere visies en belangen, het stellen van prioriteiten en het omgaan met grenzen van verantwoordelijkheid. Er wordt gewerkt aan ethische en communicatieve vaardigheden. Het betreft intervisie (met toetsingsuren met ervaren coach) in de vorm van dialoog over en reflectie op praktijksituaties in de apotheek (onderbouwd vanuit filosofisch, theologisch en psychoanalytisch gedachtegoed). Het Bijbelverhaal van het gevecht van Jacob met de engel en de verbeelding ervan door diverse kunstenaars dient als inspiratiebron voor zelfinzicht.

Doelgroep : Openbare apothekers

Geaccrediteerd: 7 punten (40% communicatie, 40% professionaliteit, 20% samenwerken) in dezelfde categorie als toetsing-intervisie met erkende coach

Locaties en verblijf:

  • Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot
    14-03-2023 (aankomst 16.30u) tot en met 16-03-2023 (vertrek 10.30u)

Als deelnemer bent u (dag en nacht inclusief de maaltijden) te gast bij de broeders en wordt u geacht zich te houden aan de huisregels en het bijwonen van de gebeds-/stiltemomenten (van metten tot en met completen). In de tussen gelegen uren vinden de sessies van de nascholing plaats.

Aantal deelnemers: maximaal 7

Kosten: € 445,00 (BTW-vrijgesteld) inclusief kosten voor maaltijden en overnachtingen en gift aan de abdij.

Aanmelden: U kunt zich aanmelden per email: mmmvanhoof@gmail.com

Coach: Monique ten Brinke - van Hoof, openbaar apotheker.

Zij is werkzaam als openbaar apotheker en heeft als interessegebied ethiek van de farmacie. Zij heeft de master Zorg, ethiek en beleid cum laude afgesloten aan de Universiteit van Tilburg in de richting geestelijke verzorging (raadsvrouw) en ethiek. Sinds 2013 is zij gastdocent ethiek aan de Universiteit van Groningen aan de masterstudenten farmacie en sinds 2019 gastdocent ethiek aan de universiteit Utrecht specifiek gericht op artificiële intelligentie en ethiek in de digitale farmaceutische zorg. Verder is zij sinds 2010 lid van SIG ethiek en filosofie van de farmacie van de KNMP en lid van de geschillencommissie van de SKGE.

Inhoud

We hebben als openbare apothekers een boeiend en uitdagend vak. We staan bij het farmaceutisch handelen in relatie met de patiënt en voorschrijver en tegelijkertijd met veel andere betrokkenen. Zorgverzekeraars, KNMP, NHG, IGJ etc. hebben een eigen visie en/of belangen. Ze bepalen hun denken vanuit rationaliteit, wetenschappelijk onderzoek, het marktdenken en het kwaliteitsdenken gericht op effectiviteit, efficiëntie en veiligheid. De andere wereld is de belevingswereld van de patiënt. Het is iedere dag weer een uitdaging voor de openbare apotheker om deze werelden spanningsvol met elkaar te verbinden. Dat vraagt om normatieve professionaliteit. Deze nascholing biedt handvatten voor normatieve professionalisering aan. Een totaal andere wereld dan de hectiek van de apotheek is de rust van een abdij, waar de gebeds-/stiltemomenten het dagritme bepalen. Als deelnemer bent u (dag en nacht) te gast in de abdij en wordt u geacht zich te houden aan de huisregels en het bijwonen van deze gebeds-/stiltemomenten (van metten tot en met completen). In de tussen gelegen uren vinden de sessies van de nascholing plaats (toetsingsuren met ervaren coach). Iedereen is bij welkom bij deze nascholing, ongeacht zijn of haar levensbeschouwing.

Leerdoelen

De deelnemer versterkt zijn normatieve professionaliteit in het omgaan met andere visies en belangen doordat hij:

  • omgaat met andere visies en belangen door bewust het perspectief te verbreden in een dialoog wat bijdraagt aan het elkaar beter begrijpen en het vinden van oplossingen;
  • eigen persoonlijke waarden kan verwoorden en hoe deze invloed hebben op inspiratie, motivatie en waardering van het (eigen) dagelijks werk in de apotheek
  • zich argumentatief kan verantwoorden tot belangrijke waardenbronnen vanuit de professie, persoonlijke waarden, apotheek als organisatie en waarden vanuit samenleving;
  • handvatten heeft om het machtsspel en agressie die zich in de communicatie voor (kunnen) doen vreedzaam te begrenzen;
  • zijn inzicht verbreedt in het eigen mensbeeld en dat van anderen;
  • kennis heeft van denkmodellen uit de filosofie, theologie en psychoanalyse die hij praktisch in kan zetten bij morele en ethische dilemma's.

Werkvorm

De sessies verlopen in de vorm van dialoog afgewisseld met reflectie. De inbreng van de coach in de dialoog zal naast het stellen van vragen, ook het aanbieden van denkmodellen zijn vanuit de filosofie, theologie en psychoanalyse.

Programma

Dag 1 (middag vanaf 17.00 u)

  • Sessie 1: Dialoog: Openbaar apotheker tussen twee werelden? (90 min)
  • Persoonlijke opdracht 1: Voorbereiding voor sessie 2 (30 min)

Dag 2

  • Sessie 2: Dialoog: Farmaceutisch handelen en omgaan met verschillende visies en belangen (120 minuten)
  • Persoonlijke opdracht 2: Voorbereiding voor sessie 3 en 4 (90 min)
  • Sessie 3: Dialoog: Prioriteiten stellen en grenzen van verantwoordelijkheid (90 min)
  • Sessie 4: Dialoog: Spirituele wandeling (90 min)
  • Sessie 5: Dialoog: Intermezzo Tussen twee werelden: In gesprek met een broeder (90 min)

Dag 3 (ochtend tot 10.30 uur)

  • Sessie 6: Dialoog: Moreel beraad (90 min)
  • Sessie 7: Dialoog: Afsluiting: reflectie en evaluatie (30 min)

Dagritme

Het tijdstip van de getijden (gebeds-/stiltemomenten) en het aantal verschilt per abdij.

  • Nachtwake (metten): Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot 4.15 u
  • Morgengebed (lauden)
  • Eucharistieviering
  • Namiddaggebed (noon)
  • Avondgebed (vespers)
  • Dagsluiting (completen)

Zie ook Het dagritme - Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven.

De deelnemers zijn te gast in de abdij en daarbij wordt verwacht dat men zich aan de huisregels en het dagritme van de abdij houdt en aansluit bij alle maaltijden en stilte- /gebedsmomenten.

Aanmelden en inlichtingen

U kunt zich aanmelden en/of verdere informatie krijgen bij Monique ten Brinke per email mmmvanhoof@gmail.com of telefonisch 06-22836646.

ETHIEK @ WORK ethiektraining op maat